Je gebruikte sportspullen of fiets inruilen voor een cadeaubon?

Zo doe je het

Logo

Nederlanders produceren per persoon zo’n 490 kilo afval per jaar, blijkt uit cijfers van Milieu Centraal. Veel van dat afval bestaat uit spullen die nog prima hergebruikt kunnen worden, zoals kleding en sportartikelen. Dankzij ‘trade in’-initiatieven kun je deze nu in een handomdraai inleveren in ruil voor een ander product naar keuze.

Spullen verdienen een tweede leven

Veel sport- en outdoorartikelen blijven jarenlang bruikbaar, ook als je ze zelf niet meer nodig hebt. Een kinderfiets waar de kleine inmiddels te groot voor is, een racket dat niet meer gebruikt wordt of een supboard dat al een tijdje ligt te verstoffen – het zijn allemaal spullen die een tweede leven verdienen.

I don't need sponsors,
I surf better when I'm broke anyway.

Dave Parmenter Surfer

Bicycles--Equipment and supplies, Land vehicle, Bicycle frame, Wheel, Tire, Spoke

Ontvang een giftcard

Dankzij de Buyback-regeling van Decathlon kun je daarvan profiteren. Door gebruikte

sportartikelen in te leveren, krijg je een giftcard waarmee je zelf iets kunt uitzoeken. Dat bespaart je niet alleen kosten als je zelf toe bent aan een upgrade van je sportuitrusting,

maar draagt ook bij aan de circulaire economie.

Daarnaast zorgt het initiatief ervoor dat sport toegankelijker wordt. Met je giftcard kun je zelf goedkoper sportspullen kopen, terwijl iemand anders op zijn beurt voor een lagere prijs van jouw gebruikte product kan genieten. Zo is het niet meer nodig om altijd veel geld uit te geven om te sporten. En als een sport je niet blijkt te liggen, kun je zo ook gemakkelijker overstappen op een andere sport die beter bij je past.

Hoe werkt het?

Het concept is eenvoudig: je checkt online of het product in aanmerking komt en berekent de waarde. Vervolgens lever je het product in bij Decathlon, waar experts het beoordelen. Is het in goede staat? Dan krijg je er ter plekke een giftcard voor terug. Deze is twee jaar geldig en inwisselbaar voor zowel nieuwe als tweedehands producten in de winkel of online. Liever je oude product laten repareren? Ook dat is mogelijk met de giftcard. 

Decathlon biedt deze service al enkele jaren aan, maar breidt het aanbod nu verder uit. Waar je eerder alleen producten van de keten zelf kon inleveren, zijn nu ook andere merken welkom. Zo kan je allerlei soorten fietsen binnenbrengen – ook als je ze niet bij Decathlon hebt gekocht. Via de ‘Second life’-afdeling in de winkel en online worden ze opnieuw verkocht, inclusief een jaar garantie.

Bicycle wheel, Arm, Sneakers

Wil je weten of jouw sportartikel in aanmerking komt? Je kunt denken aan fietsen, tenten,  fitnessmateriaal, surfboards en skeelers, maar ook aan paardrijdartikelen en wintersportkleding. Bekijk hier de hele lijst met producten die je kunt inleveren.

Belangrijke voorwaarden zijn dat het product schoon en roestvrij is, en geen grote reparaties nodig heeft. Een kleine beschadiging zoals een kapotte fietsrem is geen probleem, maar kan wel de waarde van de giftcard beïnvloeden. Experts repareren het product vervolgens voordat het weer in de verkoop gaat.

Ben je toe aan een lenteschoonmaak in huis? Of denk je eraan om je fiets, tent, step, supboard of fitnessapparaat te vervangen? Hier lees je alles over de Buyback-regeling van Decathlon.

Voorwaarden

Circulair

Buyback is een van de vier circulaire modellen van Decathlon. De term ‘circulair’ gaat volgens Milieu Centraal over het hergebruiken van grondstoffen. Oude spullen worden geen afval, maar opnieuw gebruikt als nieuwe spullen.

Zo zorgt Decathlon ervoor dat er minder nieuwe producten gemaakt hoeven te worden, waardoor er ook minder nieuwe grondstoffen ontgonnen en vervoerd moeten worden. Tegelijkertijd wordt er minder afval gecreëerd dat moet worden weggegooid of verbrand. Door gebruikte spullen een tweede leven te bieden, voorkom je namelijk dat het afval wordt. Dat is beter voor de planeet, maar ook voor je eigen portemonnee.

Tegelijkertijd is het Buyback-model ook gelinkt aan twee andere circulaire modellen, namelijk Repair (producten worden indien nodig gerepareerd) en Second life (producten worden na inname tweedehands verkocht onder het Second life-aanbod). Het vierde model is ‘Rental’, waarbij Decathlon kinderfietsabonnementen aanbiedt. Deze circulaire modellen helpen bij het decarboniseren van de bedrijfsvoering van Decathlon op de lange termijn, omdat de levensduur van producten verlengd wordt.